--

 

åter hemsidan


VÄSKINDE
FIBER

FRÅGOR och SVAR

Har du flera frågor? Skicka dessa till oss! (Mailadress: vaskindefiber@home.se)
     
Support    
Kontakta Eva Pettersson via mail om du stöter på problem.    
Av erfarenhet vet vi att 90 procent av uppkomna fel är handhavandefel, dvs ganska enkla fel, som relativt lätt kan åtgärdas. Du som inte känner dig bekväm med att koppla in boxar och kablage ta gärna kontakt med en Områdesansvarig i ditt område, Se i vänsterspalten på hemsidan under Områden / områdesansvariga. Du kan också kontakta oss i styrelsen. Se under Kontakter i högerspalten. Lasse och Gunnar har ganska bra koll på åtgärder.
     
     
Abonnemanget som tecknas är ett så kallat triple-play abonnemang. tre tjänster ingår i ett och samma abonnemang. Bredband, telefoni och TV. Nedan besvaras vanligt förekommande frågor uppdelat på vardera tjänst. Det är inte möjligt att enbart teckna abonnemang för en av tjänsterna. Alla tre ingår i ett paket.
     
Bredband    
     
Vilken hastighet erbjuds? Svar: 100 Mbit in och 10 Mbit ut
     
     
Är kommunikationen symetrisk eller asymetrisk?   Kommunikationen kommer liksom med ADSL vara asymetrisk, dvs hastigheten för att sända respektive ta emot data är olika. Data kommer kunna tas emot med 100Mb/s men kommer endast kunna sändas med 10Mb/s.
     
Säkerhetsprogramvaran som ingår, dvs brandvägg och virusprogram. Hur länge varar licensen/prenumerationen?   Brandvägg och virusskydd ingår i Telias produkt Telia Säker Surf, den prenumerationen, dvs inklusive uppdateringar, varar så länge du förblir bredbandskund hos Telia.
     
Till hur många datorer är licenserna för för Telias brandvägg och virusprogram.   Telia Säker Surf prenumerationen som följer med bredbandet räcker för en (1) dator. Har du fler datorer du vill skydda får du betala en prenumeration per dator. Du beställer detta hos Telia. Idag kostar en prenumeration 39:-/månad.
     
IP-telefoni    
     
Jag har annan teleoperatör än Telia idag och har 3 månaders uppsägning. Skall jag säga upp abonnemanget innan driftstart?   Nej. Du bör inte säga upp avtalet oavsett vilken operatör du har idag. Detta för att du skall få behålla det telefonnummer du har idag. Vid första användningen av bredbandet via fiber kommer du fylla i ett webbformulär på www.bredbandswebben.se, där matar du in det telefonnummer du har idag. Telia sköter sedan själva flytten åt er.
     
Kommer min gamla telefon att fungera?   Ja, samma telefon kan anslutas till fibern via en konverter (dosa) Den ansluts till första jacket i huset och därmed kommer samtliga telefoner i huset att gå via fiberanslutningen istället. Ingen skillnad kommer märkas.
     
Kan jag behålla mitt gamla telefonnummer?   Ja. Du kan ta med befintligt telefonnummer till det nya abonnemanget.
Om du inte har ett tidigare telefonnummer till fast telefoni blir du tilldelad ett nytt nummer.
     
Kommer min fax att fungera som förut?   Fax fungerar med IP-telefoni generellt. Dock finns det problem med enstaka faxar. Telia har inte kunnat presentera en lista med vilka fabrikat och modeller som är testade och fungerar. Det är till att testa och se om din fax fungerar. Vi kan tyvärr inte säga säkert och inte lova något.
     
TV    
     
Är det möjligt att få tillgång till fler kanaler än grundutbudet, kanalpaket Lagom?   Ja, det är möjligt att var och en tecknar tillägg till abonnemanget för att få tillgång till fler kanaler. Denna extra beställning betalas direkt till Telia.
     
Är det möjligt att ansluta TVboxen till trådlöst nät i hemmet?   Det fungerar inte med den utrustning som ingår i paketet. Telia säljer adapter att koppla till TVboxen som översätter trådlös signal till kabel som ansluts till boxen. På det sättet behöver ingen kabel installeras för TVns skull. Se produktutbudet på Telias hemsida.
     
Går det att spela in program på den medföljande TV-boxen?   Den box som ingår är utan hårddisk och kan inte spela in program. Via Telia kan du beställa och köpa inspelningsbar TV-box.
     
Följer det med nätverkssladd till TV-boxarna eller skall man fixa det själv?   Det kommer med 1 st TP kabel till varje digitalbox där det även finns 1 st HDMI + 1 st schartkabel för anslutning till TV:n
     
Ditt utbud på läsplatta eller telefon -Telia Play+   Läs här >>>